Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Kitten checklist

Bent u van plan een kitten aan te schaffen? Hier komt natuurlijk veel bij kijken, vandaar dat we een checklist voor u hebben gemaakt om alles wat hierbij komt kijken goed op een rijtje te zetten.


Aanschaf

Jong kitten

Het kitten dient minimaal 7 weken oud te zijn bij aanschaf. Dit is wettelijk bepaald. Wij raden echter aan om kittens pas vanaf minimaal 9 weken leeftijd van hun moeder te scheiden. Er kan zelfs voor gepleit worden om een kitten tot 14 weken bij de moeder te laten. Op deze leeftijd is een kitten zelfstandig genoeg, zowel wat betreft voeding als gedragsmatig. Het kitten dient een gezonde indruk te maken; actief, schone oogjes en neus, geen kale plekken in de vacht, niet hoesten of niezen. Voor meer informatie over de optimale leeftijd om een kitten aan te schaffen verwijzen we naar het Kittencompas en Kittenleeftijd.


Huisvesting

Het is belangrijk dat het kitten bij aankomst bij u thuis duidelijk een eigen plekje heeft. Zet het kitten in dezelfde ruimte waar ook een eigen mandje, voerbakje, drinkbakje, krabpaal en kattenbak staan. Zorg er wel voor dat de kattenbak niet te dicht bij de voer- en/of drinkbak staat, dit stellen de meeste katten niet echt op prijs. Als u meerdere katten hebt dan is het aan te raden om net zoveel kattenbakken als katten te hebben plus één extra. Dus bij 2 katten, 3 kattenbakken. Plaats ook de voer- en drinkbak een stukje uit elkaar. De meeste katten drinken graag op een andere plek dan dat ze eten.

Geef het kitten rustig de tijd om de ruimte te verkennen. In de loop van de dagen kunt u het kitten ook toegang geven tot andere kamers in huis en ook kennis laten maken met eventuele andere huisdieren. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van een kattengedragsdeskundige.

Wilt u uw kat op termijn ook naar buiten laten gaan, wacht hier dan mee totdat uw kat gecastreerd is.


Vaccinatie

Om het kitten goed te beschermen tegen ziektes is inenten noodzakelijk. Kittens worden in hun eerste levensjaar 2 x geënt, meestal op 9 en 12 weken leeftijd en daarna ieder jaar. In de meeste gevallen is een kitten nog niet gevaccineerd als u hem koopt. Het is nodig om een aantal keren achter elkaar te vaccineren om het immuunsysteem goed te activeren. We enten tegen:

  • 9 weken: kattenziekte en niesziekte

  • 12 weken: kattenziekte en niesziekte

Naast deze 'standaard' vaccinaties kunnen er in bepaalde gevallen aanvullende vaccinaties worden gegeven. Bijvoorbeeld de neusenting tegen Bordetella als het kitten naar een pension moet (deze enting is in sommige pensions verplicht), of een rabiës vaccinatie als het kitten mee naar het buitenland gaat.


Ontwormen

Spoelworm

Kittens worden vaak via de moedermelk al besmet met wormen. Het is dus belangrijk om kittens goed te ontwormen en dit ook regelmatig te doen om de cyclus van de wormen helemaal te doorbreken (zie ook wormen bij hond en kat). U kunt voor de ontworming pasta, pilletjes of een pipet gebruiken. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Vraag uw dierenarts naar de beste oplossing voor u.  We houden het volgende ontwormingsschema aan:

  • Op 3, 5 en 7 weken leeftijd.

  • Daarna op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd.

  • Daarna 4 keer per jaar.


Ontvlooien

Het is aan te raden om het kitten regelmatig met een vlooienkam te kammen. Hiermee kunt u goed checken of uw kitten vlooien heeft. Bij een grote besmetting komen de vlooien in de kam terecht. Zijn er maar een paar vlooien dan vangt u ze misschien niet, maar wel vlooienpoepjes. Deze poepjes zijn kleine zwarte korreltjes (ze lijken op maanzaadjes) en als u ze op een stukje keukenrol nat maakt, geven ze rood af (verteerd bloed).

  • Het is verstandig om het kitten eens per maand met een goed werkend middel te ontvlooien. Pipetten kunnen vaak vanaf een leeftijd van 6 of 8 weken gegeven worden. Voor jongere kittens zijn er sprays op de markt.


Chippen

Het is natuurlijk handig om uw kitten te chippen. Mocht het kitten weglopen (en eventueel gewond raken) dan is hij gemakkelijker weer met u te herenigen. Verder bent u verplicht om uw kitten te laten chippen als u hem mee wilt nemen naar het buitenland.

Bij veel dierenartsen kunt u in juni voordeliger laten chippen in het kader van de landelijke “maand van het chippen”.


Gebit

Kittens hebben net als mensen een melkgebit dat ze op een gegeven moment gaan wisselen. Dit begint bij de snijtandjes, dan de hoektanden en als laatste de kiezen. Dit alles gebeurt tussen de 4 en 6 maanden. Heel soms blijven melkhoektandjes zitten terwijl de volwassen hoektanden al doorkomen, dit kan zorgen voor een verkeerde stand van de hoektanden. Het is daarom aan te raden om het gebit te laten controleren tegen het einde van de wisselperiode. Dit is vaak ook de periode waarin uw kat gecastreerd wordt en kan het meteen door uw dierenarts gecontroleerd worden.

Leer uw kitten ook om naar de tandjes en bek te laten kijken. U kunt een paar keer per week even de lipjes optillen en naar de tandjes kijken. Ook kunt u af en toe het bekje openen. Geef hierna een kattensnoepje als beloning, zodat ze het leuk blijven vinden. Hier hebt u later profijt van als uw kitten volwassen is en u om wat voor reden dan ook in de bek wilt kijken of bijvoorbeeld een pilletje wilt ingeven.


Castratie

Zowel katers als poezen kunnen gecastreerd worden vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden.  Bij katers zullen dan de teelballen uit de balzakjes worden verwijderd en bij poezen worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd. Wij adviseren om katten altijd te laten castreren als u niet van plan bent om met ze te gaan fokken.


Vachtverzorging

Alle katten zullen hun eigen vacht verzorgen door deze te likken. Met name langharige rassen moet u een handje helpen bij de vachtverzorging. Kam een langharig kitten in het begin iedere dag een paar minuutjes en beloon met een snoepje achteraf. Niet omdat hij al klitten zal hebben, maar zodat hij leert dat kammen niet pijnlijk is. Als u wacht tot er klitten in de vacht zitten, dan zal uw kitten fel protesteren en de volgende keer niet meer willen. Na een aantal weken kunt u het kammen wat afbouwen (afhankelijk van het type vacht), naar bijvoorbeeld 1 keer per week. Ook kortharige kittens kunt u regelmatig kammen, zodat u later in rui periodes makkelijk kunt kammen.


Voeding

Kittens hebben voor hun groei en ontwikkeling veel bouwstoffen nodig. Daarom is het verstandig om een hoogwaardig kitten voer te geven. Vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden kan er, na de castratie, overgestapt worden op een volwassen voer. Er zijn verschillende voeders verkrijgbaar, voor bijvoorbeeld binnen- of buitenkatten, katten met gevoelige darmen of erg kieskeurige dieren.


Speeltjes

Kittens spelen

Een jong kitten zal in het begin nog erg veel slapen, maar als ze wakker zijn spelen ze natuurlijk graag. Balletjes en muizen zijn vaak favoriet, maar ook propjes papier kunnen de tijger in uw kitten losmaken. Let er wel op dat uw kitten alleen met speeltjes kan spelen als u erbij bent. Uw kitten zal niet de eerste zijn die in een onbewaakt ogenblik een speeltje sloopt en er een onderdeel van doorslikt met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk mag een goede krab-/klimpaal niet ontbreken. Het kitten zal leren dat hij daar aan mag krabben en niet aan uw meubels of muren. Klimpalen bieden daarnaast allerlei holletjes en hoge ligplaatsen. Veel katten houden van overzicht en liggen graag hoog. Andere katten kruipen graag weg in een holletje.

Andere leuke speeltjes zijn hengels met een speeltje aan een touwtje of elastiekje. Kittens zullen de raarste sprongen en capriolen uithalen om het uiteinde te pakken te krijgen. Hengels zijn ook erg geschikt om uw kitten te leren om niet met uw handen/voeten te spelen. Een jong kitten dat met uw handen/voeten speelt is nog schattig, maar als u dit toestaat zal hij het ook doen als hij volwassen is, en dat kan behoorlijke verwondingen aan u opleveren. Dus biedt een alternatief voor uw handen en voeten en stop met spelen als een kitten toch op uw handen/voeten af blijft gaan.


Verzekeren

Het is aan te raden om in de eerste maanden dat u het kitten hebt te gaan nadenken of u uw kitten zou willen verzekeren. Er zijn verscheidene dierenziektekosten verzekeringen. Welke verzekering het beste bij u past is een afweging die u zelf moet maken. Voor meer informatie zie huisdierverzekeringen.