Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Puppy checklist

Bent u van plan een puppy aan te schaffen? Hier komt natuurlijk veel bij kijken, vandaar dat we een checklist voor u hebben gemaakt om alle belangrijke punten goed op een rijtje te zetten.


Aanschaf

De pup dient minimaal 7 weken oud te zijn bij aanschaf. Dit is wettelijk bepaald. Wij raden echter aan om pups pas vanaf 8 weken leeftijd van hun moeder te scheiden. Op deze leeftijd is een pup zelfstandig genoeg, zowel wat betreft voeding als gedragsmatig. De pup dient een gezonde indruk te maken; actief, schone oogjes en neus, geen kale plekken in de vacht, niet hoesten of niezen.


Vaccinatie

Om de pup goed te beschermen tegen ziektes is inenten noodzakelijk. Pups worden geënt op 6, 9 en 12 weken leeftijd en éénjarige leeftijd. Daarna vaccineren we ieder jaar, maar niet altijd tegen alle ziektes.  De eerste vaccinatie hebben ze dus al bij de fokker gehad en soms ook al de tweede voordat u hem of haar in huis neemt. Het is nodig om een aantal keren achter elkaar te vaccineren om het immuunsysteem goed te activeren. We enten tegen:

  • 6 weken: Hondenziekte en Parvo

  • 9 weken: Parvo en Leptospirose

  • 12 weken: Hondenziekte, Parvo, Hepatitis, Leptospirose

  • 1 jaar: Hondenziekte, Parvo, Hepatitis, Leptospirose


Naast deze 'standaard' vaccinaties kunnen er in bepaalde gevallen aanvullende vaccinaties worden gegeven. Bijvoorbeeld de neusenting tegen kennelhoest als de pup op cursus gaat of naar een pension moet, of een rabiës vaccinatie als de pup mee naar het buitenland gaat. Kijk voor meer informatie over hondenziekten en vaccinaties hier.


Ontwormen

Lintworm

Pups worden vaak via de moedermelk en de placenta al besmet met wormen. Het is dus belangrijk om pups goed te ontwormen en dit ook regelmatig te doen om de cyclus van de wormen helemaal te doorbreken. (zie ook 'wormen bij hond en kat') We houden het volgende ontwormingsschema aan:

  • Op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd.

  • Daarna op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd.

  • Daarna 4 keer per jaar.


Ontvlooien

Het is aan te raden om de pup regelmatig met een vlooienkam te kammen. Hiermee kunt u goed checken of uw pup vlooien heeft. Bij een grote besmetting komen de vlooien in de kam terecht. Zijn er maar een paar vlooien dan vangt u ze misschien niet, maar wel vlooien poepjes. Deze poepjes zijn kleine zwarte korreltjes en als u ze op een stukje keukenrol nat maakt, geven ze rood af (gedroogd bloed).

  • Het is verstandig om de pup eens per maand met een goed werkend middel te ontvlooien. Pipetten kunnen vaak vanaf een leeftijd van 6 of 8 weken gegeven worden. Voor jongere pups zijn er sprays op de markt.


Chippen

Vanaf 1 april 2013 is het wettelijk verplicht om pups binnen 7 weken na de geboorte te chippen. Deze chip moet daarna binnen 8 weken worden geregistreerd en de registratie dient up-to-date te worden gehouden. Als u de pup bij de fokker ophaalt is hij dus al gechipt. Wel zult u ervoor moeten zorgen dat de chip/pup op uw naam geregistreerd staat.


Gebit

Pups hebben net als mensen een melkgebit dat ze op een gegeven moment gaan wisselen. Dit begint bij de snijtandjes, dan de hoektanden en als laatste de kiezen. Dit alles gebeurt tussen de 4 en 6 maanden. Soms blijven melkhoektandjes zitten terwijl de volwassen hoektanden al doorkomen, dit kan zorgen voor een verkeerde stand van de hoektanden. Het is daarom aan te raden om het gebit te laten controleren tegen het einde van de wisselperiode.

  • Controle van het gebit en de stand van de tanden op een leeftijd van 5 tot 6 maanden.

Daarnaast is het verstandig om regelmatig de tanden van de pup te poetsen. Tandenpoetsen moet u rustig aanleren. Hoe vroeger u hiermee begint, hoe makkelijk het is om aan te leren. Laat de pup er eerst aan wennen dat u aan zijn bek komt. Laat de pup eerst wat tandpasta of eventueel wat worst van de tandenborstel likken zodat hij het een leuk voorwerp gaat vinden. U kunt ook eerst wat pasta op uw vinger doen. Gaat dat goed, dan kunt u voorzichtig wat poetsbewegingen maken en zo oefent u verder tot de pup het geen probleem vindt dat u zijn gebit onderhanden neemt. Overigens hoeft u de binnenkant van het gebit nauwelijks te poetsen. Doordat de pup daar steeds met de tong langsgaat en er speeksel langs komt, houdt hij dit zelf schoon. Gebruik geen tandpasta voor mensen, want behalve dat honden de smaak en het schuimen vies vinden en ze zo een hekel zullen krijgen aan tandenpoetsen, zit er ook vaak fluoride in en dat is niet goed voor een hond. Voor uitgebreide poetsinstructies klikt u hier.

  • 2 tot 3 keer per week tandenpoetsen met een huisdierentandpasta en hondentandenborstel.


Beweging

Een pup moet gedoseerd bewegen. Niet teveel, maar ook zeker niet te weinig! Beweging is voor een pup essentieel om een goede coördinatie, conditie en bespiering te ontwikkelen. Een goede coördinatie en voldoende bespiering hebben een beschermende invloed op de gewrichten, pezen, en banden van het bewegingsapparaat.

Gewoon lopen op lage snelheid en wat draven is niet (te) belastend voor een pup. Het is verstandig om vaker op een dag (3-4 keer) een kleine afstand te lopen. Hoe lang de wandeling moet/mag zijn is per pup (ras, leeftijd, individu) verschillend. Een pup moet niet volkomen uitgeput zijn na een wandeling, maar ook niet nog zoveel energie over hebben dat hij binnenshuis (op de gladde vloer) nog even verder ravot. De lengte van de wandeling moet geleidelijk aan worden opgevoerd. Ongecontroleerde zware belastingen zoals achter ballen aan rennen, springen en langdurig wild spelen met een andere hond zijn af te raden. Vooral in het spelen met andere honden gaan pups gemakkelijk over hun grenzen heen!

  • Controle rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden


Castratie

Of u uw hond wel of niet wil laten castreren is een afweging die u samen met de dierenarts moet maken. Er zijn namelijk zowel voor- als nadelen verbonden aan een castratie (zie ook  Castratie of sterilisatie hond). Wij raden aan om teefjes minimaal 1 keer loops te laten worden en reuen pas vanaf 1 jaar te castreren. Bij reutjes zullen dan de teelballen uit de balzakjes worden verwijderd en bij teefjes worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd.


Voeding

Pups hebben voor hun groei en ontwikkeling veel bouwstoffen nodig. Daarom is het verstandig om een hoogwaardig puppy voer te geven. Geef daarnaast een puppy voer speciaal voor de gewichtsklasse van uw hond, om te zorgen voor een goede energie en bouwstoffen balans in het voer. Er zijn puppy voeders voor kleine, middel grote en grote honden. Vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden kan er overgestapt worden op een volwassen voer. Houd er ook dan rekening mee om een grote hond speciaal voer voor grote honden te geven en kleine honden voer voor kleine honden.


Speeltjes

Pups spelen natuurlijk graag. Kauw en piep speeltjes zijn vaak favoriet. Let er wel op dat uw pup alleen met speeltjes kan spelen als u erbij bent. Uw pup zal niet de eerste zijn die in een onbewaakt ogenblik een speeltje sloopt en er een onderdeel van doorslikt met alle gevolgen van dien.


Verzekeren

Het is aan te raden om in de eerste maanden dat u de pup hebt te gaan nadenken of u uw pup zou willen verzekeren. Er zijn verscheidene dierenziektekosten verzekeringen. Voor meer informatie zie onze pagina over huisdierverzekeringen.