Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Gewichtsconsult voor uw hond, kat of konijn

Schematische weergave van mate van overgewicht bij de hond

Het nieuwe jaar is aangebroken en u heeft waarschijnlijk allerlei goede voornemens. We gaan gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken, etc. Maar heeft u wel eens nagedacht over goede voornemens voor uw huisdieren? Vaker wandelen met de hond, meer spelen met de kat en de konijnen meer aandacht geven?

Wist u dat veel van onze huisdieren net als mensen te zwaar zijn? Naar schatting heeft 35% van onze huisdieren overgewicht. Ze lijden aan obesitas. De oorzaken zijn veelal hetzelfde als bij mensen. De balans tussen eten en bewegen is vaak verstoord:

 • Uw dier eet te veel (te veel voer en/of te veel tussendoortjes).
 • Uw dier is gecastreerd en heeft daardoor veel minder energie (= voedsel) nodig.
 • Uw dier is al wat ouder en verbruikt minder energie omdat hij minder actief is.
 • Uw dier beweegt te weinig.
 • Uw dier heeft een onderliggende ziekte of aandoening.
 • Uw dier krijgt medicatie, waarvan bijwerkingen tot overgewicht kunnen leiden.


Schematische weergave van mate van overgewicht bij de kat

Nu denkt u misschien maar mijn hond/kat/konijn ziet er gezond uit, ondanks dat hij misschien iets te zwaar is. Maar overgewicht kan wel degelijk gevaarlijk zijn.

 • Honden met overgewicht hebben o.a. 68% meer kans op het ontwikkelen van artrose, 48% meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte en 51% meer kans op het ontwikkelen van kanker dan honden met een gezond gewicht.
 • Er is aangetoond dat slanke honden tot 2 jaar langer leven dan honden met overgewicht.
 • Katten met overgewicht hebben o.a. 49% meer kans op het ontwikkelen van aandoeningen van de urinewegen (bijvoorbeeld: blaasgruis) en 27% meer kans op het ontwikkelen van artrose dan katten met een gezond gewicht. Verder hebben ook katten een verhoogde kans op suikerziekte als ze overgewicht hebben.
 • Te dikke katten kunnen zich vaak niet goed meer wassen, waardoor hun vacht er slecht uit gaat zien en zelfs helemaal kan vervilten.
 • Te dikke konijnen kunnen hun blindedarmkeutels niet meer opeten en missen daardoor allerlei voedingsstoffen. Bovendien kunnen ze in de zomer last krijgen van maden, doordat vliegen eitjes in de aangekoekte ontlasting leggen.
 • Verder hebben dieren met overgewicht een slechter uithoudingsvermogen, en moeten hun hart en longen “harder werken”.


Bij Dierenkliniek A30 kunt u terecht voor hulp bij het begeleiden van uw huisdier naar een gezond gewicht. We hebben hiervoor een speciaal gewichtsconsult bij de paraveterinair. Voorafgaand aan het consult zal u een vragenlijst toegestuurd krijgen. Tijdens het halfuur durende consult zal er in kaart worden gebracht hoeveel overgewicht uw dier heeft en zal er een persoonlijk afvalplan worden opgesteld. Indien u kiest voor Hills voeding voor uw hond of kat dan krijgt u kortingsbonnen mee bij aankoop van een zak voeding, waarmee u tot 10 euro terug kunt krijgen van Hills. Daarna houden we natuurlijk een vinger aan de pols en komt u gemiddeld nog 3 keer terug voor een korte controle, om het afvalproces in de gaten te houden en eventueel nog bij te kunnen sturen. Indien de paraveterinair vermoedt dat een medische aandoening de oorzaak van het overgewicht is dan zal er uiteraard een consult bij dierenarts worden gepland.

Omdat wij een gezond gewicht van uw huisdieren erg belangrijk vinden hebben we het hele jaar een mooie actie.

U betaalt alleen het eerste gewichtsconsult, de controles zijn kosteloos.